PERUNA INFOA

Perusravintona peruna on erittäin monipuolinen. Peruna on ekologinen, terveellinen ja taloudellinen.

  • Peruna sisältää vähän kaloreita.
  • Perunasta on helppo valmistaa ruokaa. Perunasta pystyy valmistaan keittoja, salaatteja, laatikoita, uuniperunoita, grilliruokaa..... Lähes kaikkea mitä pystyt kuvittelemaan.
  • Peruna on ekologinen. Perunalla on pieni hiilijalanjälki. Elinkaarensa aikana peruna tuottaa hyvin pienen määrän kasvihuonekaasuja.
  • Peruna sopii myös erityisruokavalioihin. Peruna on laktoositon ja gluteeniton.
  • Peruna on terveellinen. Peruna sisältää paljon C-vitamiinia, hivenaineita sekä kivennäisaineita.
  • Peruna on taloudellinen. Peruna käyttään kasvaakseen vain murto-osan vettä verrattuna esimerkiksi riisiin.

Miksi lajikkeella on väliä?

Eri perunalajikkeilla on erinlaiset ominaisuudet. Esim. keittolaaduissa on valtavia eroja. Kun osaa yhdistää oikean lajikkeen oikeaan ruokaan niin ruuanlaitto helpottuu ja onnistuu parhaiten.

Miksi uudet lajikkeet ovat vanhoja lajikkeita parempia?
Uusissa lajikkeissa (kuten Annabelle, Challenger, Avanti, Colomba ja Jazzy) on jalostusvaiheessa mietitty mikä perunan käytössä on tärkeää; Kuorimisen helppous, keittolaatu ja tasaisuus sekä maku. Esimerkiksi Annabelle vastaa perusominaisuuksiltaan Nicolaa. Annabellessä on kuitenkin tärkeät parannukset; kuori irtoaa helpommin mikä helpottaa kuorimista sekä keittolaatu on Annabellessä huippuluokkaa. Eli Annabelle kypsyy tasaisesti eikä halkeile. Ja se kaikkein tärkein... se Annabellen mahtava maku!

Miksi meidän oma lajiketestaus ja harkitusti valitut lajikeet ovat tärkeitä?
Kun me tuotamme omalla nimellämme perunaa kuluttajien ruokapöytiin, niin me myös haluamme vastata tuotteistamme ja niiden laadusta. Siksi me itse koekeitämme, makutestaamme sekä tutkimme rakennetta ja kuoren-/mallonväriä. Näin me tunnemme tuottamamme lajikkeet. Samalla pystymme tarjoamaan meidän mielestä parhaat mahdolliset vaihtoehdot jokaiseen ruuanlaittovaiheeseen.

Miksi perunan lajike pitäisi aina näkyä kaupassa?
Peruna ei ole vain peruna, vaan se on monikäyttöinen terveellinen ruoka. Koska perunan eri lajikkeet käyttäytyvät eri tavalla, niin kaupassa valintapöydällä tai pakatun perunan pakkauksessa pitäisi aina lukea mikä lajike on kyseessä.
Kauden ensimmäisten varhaisperunoiden maine on pilattu sillä, että ensimmäisenä lajikkeena on kasvatettu nopeakasvuista, mutta todella vetistä ja mautonta swiftiä. Swift ei ole edes Suomessa virallisissa lajikelistauksissa mutta siementä on tuotu Ruotsista. Myös suurin osa ruotsista tuodusta varhaisperunasta on swiftiä. Ruotsissa kyseisenen lajike on halvan "roskaperunan" maineessa.
Kun Avanti, Colomba ja muut laatulajikkeet vihdoin valmistuvat niin varhaiperunaa myydään kaupoissa ilman lajikeilmoitusta ja kyltissä lukee vain varhaisperuna.....
On täysin eri asia ostaa, keittää ja maistaa tuoretuotteena laadukasta Avantia, Annabellea tai Colombaa, kuin jotain vetistä "perunaa"!

Varhaisperuna
Varhaisperunalajikkeita Suomessa on vähemmän kuin ruokaperunalajikkeita. Yleisimmät varhaisperunalajikkeet Suomessa ovat; Timo, Avanti, Colomba ja Solist.
Meillä varhaisperunalajikkeina ovat Avanti, Annabelle sekä Colomba.
Meidän lajikevalintaan on vaikuttanut sekä omat kokemukset, että asiakkailta saadut palautteet. Maku on tärkeintä!

Kauden ensimmäisten varhaisperunoiden maine on pilattu sillä, että ensimmäisenä lajikkeena on kasvatettu nopeakasvuista, mutta todella vetistä ja mautonta swiftiä. Swift ei ole edes Suomessa virallisissa lajikelistauksissa mutta siementä on tuotu Ruotsista. Myös suurin osa ruotsista tuodusta varhaisperunasta on swiftiä. Ruotsissa kyseisenen lajike on halvan "roskaperunan" maineessa.
Kun Avanti, Colomba ja muut laatulajikkeet vihdoin valmistuvat niin varhaiperunaa myydään kaupoissa ilman lajikeilmoitusta ja kyltissä lukee vain varhaisperuna.....
On täysin eri asia ostaa, keittää ja maistaa tuoretuotteena laadukasta Avantia, Annabelleä tai Colombaa, kuin jotain vetistä "perunaa"!

Ruokaperuna
Ruokaperunalajikkeita Suomessa on tarjolla vaikka kuinka paljon. Monelle tuttu ja turvallinen Van Gogh poistuu pikkuhiljaa lajikelistalta. Se ei kuitenkaan ole ongelma vaan voimme vakuuttaa, että nämä uudet jalosteet ovat parempia kuin vanha Van Gogh.
Mikä ruokaperunassa sitten tekee lajikkeiden välisen eron? Se on Jauhoisuusaste, tärkkelyksen määrä, väri ja keittolaatu sekä tietenkin maku.
Peruna jaetaan 3 ryhmään; Kiinteä (tunnusväri vihreä), yleisperuna (tunnusväri keltainen) ja jauhoinen (tunnusväri punainen). Kiinteä peruna sopii saalaatteihin, keittoihin, laatikoihin ja kokonaan keitettäväksi. Yleisperuna on yleensä nimensä veroinen ja se sopii lähes kaikkeen ruuanlaittoon. Jauhoinen peruna sopii parhaiten perunamuusiin, soseisiin ja uuniperunaksi. Jahoisista perunoista Challenger (ehdottomasti paras vaihtoehto Van Goghin tilalle) toimii kaikessa edellä mainituissa, mutta sopii myös loistavasti kokonaan keitettäväksi.
Uuniperunana voi käyttää mitä tahansa yleisperunaa tai jauhoista perunaa.

Pakattu vai irtoperuna
Nykyään melkein kaikissa kaupoissa kuluttaja saa itse valita ostaako perunan irtoperunalaarista itse ne valiten vai valmiiksi pakatun pakkauksen. Varhaisperuna kannattaa aina ostaa irtoperuna laarista. Varhaisperuna on tuoretuote ja kärsii aina mitä enemmän sitä pakataan ja käsitellään. Pesty varhaisperuna on ehdottomasti varhaisperunan huonoin myynti muoto. Siinä kärsii säilyvyys ja maku.
Ruokaperunan osalta valinnan varaa on enemmän. Jos haluaa itse valita perunamäärän niin irtoperuna laari on varmasti hyvä vaihtoehto.
Valmiiksi pakattu peruna (esim 2kg pussi) on hygieeninen ja helppo tapa ostaa tasakokoiseksi lajiteltua perunaa. Yleensä pakattu peruna on käynyt yhden tarkastuksen enemmän eli pusseissa ei juurikaan ole viallisia perunoita. lisäksi pussista selviää aina tuottaja tai pakkaaja sekä mikä lajike on kyseessä.